donderdag 9 augustus 2018

Platforms om duurzaam te delen

Op Stadstuinieren.nl las ik een artikel met de titel 'Delen is het nieuwe hebben'. In dat artikel worden allerlei websites en digitale platforms besproken die het mogelijk maken om dingen met elkaar te ruilen of aan elkaar uit te lenen. De gedachte daarachter is dan dat je spullen niet hoeft te hebben als je ze maar sporadisch gebruikt, óf dat je deelt in je overvloed. Als jij veel tomaten uit je moestuin hebt, en een ander komt om in de courgettes, dan zou je ze kunnen ruilen. Als je elkaar maar kan vinden. En niet iedereen in de wijk zou een hogedrukreiniger of boormachine hoeven te hebben als we massaal van dit soort platforms gebruik maken. Tof idee.

Het artikel stamt uit juni 2014. Ik ken echter eigenlijk geen mensen die gebruik maken van dit soort platforms. Daarom was ik vrij nieuwsgierig hoe het nu gesteld is met de initiatieven die via dat artikel genoemd worden. Een mooie bezigheid voor een regenachtige middag. En laat het vanmiddag nou geregend hebben...
Om het eenvoudig te houden zal ik de bezochte websites 'scoren' met Groen, Oranje of Rood.
Daar gaan we:

Deeldeoogst.nl is inmiddels geen ruilwebsite meer, maar verwijst naar een LinkedIn profiel van de oprichter. Volgens zijn profiel is de website in januari 2015 gestopt. Hij lijkt nog wel met duurzame dingen bezig te zijn, maar waarom de domeinnaam naar zijn LinkedIn profiel verwijst wordt niet toegelicht. Rood wat mij betreft.

Foodsharing.nl bevat een bericht van mei 2017 dat er een nieuwe weg is ingeslagen. Er wordt gezocht naar donaties voor 12 bakfietsen en een bestelbus. En er wordt gezocht naar vrijwilligers om foodshops te trekken. Wat de status is van de vorderingen van de zoektochten, staat nergens beschreven. Is het initiatief een zachte dood gestorven, of zit er nog leven in? De website is daarover niet duidelijk. Voordeel van de twijfel dan maar: Oranje.

Peerby.nl: De website werkt! Je kunt zoeken op spullen die je van iemand zou willen lenen. Je geeft op wat je zoekt en waar. In mijn woonplaats zou ik een elektrische fiets kunnen lenen, bijvoorbeeld. Als ik de deal daadwerkelijk wil maken, dan moet ik een account aanmaken. Dit ziet er vrij logisch uit. Er is ook een app voor op je telefoon. Duidelijk: Groen.

Groenteruilen.nl verwijst inmiddels naar een webshop met spijkerbroeken. Daarvan ontgaat mij de logica. De website is in ieder geval niet meer actief voor het doel waarvoor je er verwacht te komen. Onmiskenbaar: Rood.

Foodguerillabreda.nl leidt naar een website die je verwacht, maar daar wordt momenteel wel aan gewerkt. Er zijn adresgegevens beschikbaar en openingstijden, maar verder is de site niet gevuld. Er staat niet wanneer de website klaar is. Zij hebben ook een facebookpagina. Daar is recente activiteit te zien. Het initiatief leeft in ieder geval wel. Maar tijdens de zomervakantie (nu dus) zijn ze dicht. Wellicht later een keer terug komen. Ik geef het Oranje, met een kans op toekomstig Groen.

Platformsocialbusiness.nl/deeleconomie heeft een uitgebreide lijst van allerlei initiatieven. Maar actieve moderatie ontbreekt. Steekproefsgewijs wat links uitgeprobeerd, maar daarbij kwam ik veel 'broken links' tegen. Daardoor is deze website niet echt bruikbaar. Of je moet een lijstje willen maken zoals ik nu aan het doen ben. Ik zeg: Oranje. Donkeroranje.

Hurenvandeburen.nl verwijst niet meer naar een website met dit doel. Op het moment van mijn bezoek geeft deze website grafieken weer van opbrengsten van zonnepanelen op verschillende locaties. Ook interessant, maar het heeft niets te maken met huren van je buren. De eigenaar van het domein is klaarblijkelijk wel met duurzame dingen bezig, maar de website lijkt uit de lucht. Score is Rood.

Degroenevinger.net/ruiltuin/ ziet er uit als een kleine community. Het is een onderdeel van een website waar de makers stukjes publiceren die ook in het wetenschapskatern van de Volkskrant staan. Het onderdeel 'ruiltuin' functioneert wel, maar er wordt geen moderatie toegepast op de database (die technisch op zijn zachtst gezegd niet heel modern overkomt). Er staat bijvoorbeeld nog een advertentie voor op te halen zand in uit het jaar 2012. Ik hoop voor de eigenaar van dat zand dat hij daar inmiddels een bestemming voor gevonden heeft. Desalniettemin: Groen.

Tuintjedelen.nl is een functionerende website. Feitelijk verhuren tuinbezitters hun tuin aan mensen die er in willen werken. Soms tegen nul euro. Het ziet er uit als een aardig initiatief. Het geeft mensen zonder (grote) tuin de mogelijkheid om van meer land gebruik te maken. Sympathiek: Groen.

Dit zijn de websites die ik heb bekeken; negen stuks. 3 keer Groen. 3 keer Oranje. En 3 keer Rood. Het valt me op dat er relatief veel websites niet functionerend zijn of gebrekkig in hun informatievoorziening. Het lijkt er op dat het actief houden van zo'n webdienst moeilijker is dan het in eerste instantie lijkt. Dat is jammer omdat het idee achter de webdiensten mij wel een goed idee lijkt.

Ken jij soortgelijke platforms die (nog wel) werken? Ik hoor graag ervaringen in de comments.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten